domingo, 17 de octubre de 2010

3- Els planejadors

Un planejador és una aeronau sense motor més pesada que l’aire i amb estructura d’avió que produeix sustentació i avança aprofitant les corrents atmosfèriques.

3.1- La història

-

3.2- El perquè de la seva forma

Els planejadors tenen una forma peculiar. S’assemblen als avions comuns però es diferencien perquè els planejadors tenen una càrrega d’ala baixa, és a dir, una relació entre el pes i la superfície de l’ala baixa i una relació d’apecte alt, és a dir, una relació entre l’envergadura i l’amplada alta. En conclusió, un bon planejador haurà de pesar poc, tenir una superfície d’ala alta però que aquesta superfície no es guanyi donant amplada a l’ala, sinó fent-la més llarga. Això és així perquè li dona més estavilitat a l’aeronau. Als planejadors els interessa guanyar superfície per produïr sustentació ja que a més superfície, més sustentació. Per tant, la guanyaran allargant l’ala.

Aquesta forma li proporciona el millor rendiment aerodinàmic per fer vols de llarga durada sense la necessitat de cap mena de propulció.

3.3- El vol

Els planejadors no disposen de motor, per tant no poden despegar per si sols. Es depen de l’habilitat del pilot per mantenir-se al màxim de temps a l’aire.

3.3.1-Mètodes d’enlairament

Hi ha diferent mètodes d’enlairar un planejador i cada un té una tècnica diferent.

- Remolcats per una avioneta: L’avioneta es col·loca davant del planejador i es conecten entre si amb un cable. Quan l’avioneta despega s’emporta amb ella el planejador i, quan estan ja a una certa alçada, es deixa anar el cable, l’avioneta marxa i el planejador es manté a l’aire per si sol.

- Remolcats per un automòbil: Es conecta un cable del cotxe al planejador. Quan el cotxe accelera el planejador va guanyan alçada i quan està prou alt, es desconecta el cable.

- Per WINCHA : Es conecta el planejador a un cable col·locat a un SISTEMA WINCHA. A l’hora de despegar el wincha comença a recullir el cable ràpidament i amb ell el planejador que s’enlaire. Quan arriba a una alçada determinada, es desconecta el cable i el planejador vola lliurement.

L’aventatge d’aquest sistema d’enlairament és que és més econòmic que el remolcat però no t’enlaire a tanta alçada.

3.3.2- Com es manté a l’aire

Una vegada el planejador ja està enlairat el pilot depen de les corrents d’aire ascendents per mantenir-se al màxim de temps possible a l’aire. Aquestes corrents d’aire ascendents poden ser:

- Corrents d’aire tèrmiques: Són corrents d’aire calent ascendents i quan el pilot vola sobre una d’elles, el planejador va guanyant alçada. Aquestes corrents es formen, per exemple, en zones de poca vegetació en dies calorosos.

- Corrents degudes a altes pressions: Es formen quan un vent suau bufa contre una muntanya. Aquestes corrents poden ser bastant fortes però només actuen a l’area que queda a sobrevent de la muntanya.

3.4- Tipus de planejadors

No hay comentarios:

Publicar un comentario